Dieta pentru pancreatita pancreasului

necesitatea de a urma o dietă pentru pancreatită

Pancreatita este o boală gravă a pancreasului, caracterizată printr-o încălcare a producției de enzime digestive. Principalele simptome ale bolii sunt durerea după ce ați mâncat în hipocondrul stâng sau drept, arsuri la stomac, greață, vărsături și disconfort în stomac.

Respectarea strictă a liniilor directoare dietetice este cheia pentru tratarea pancreatitei. La urma urmei, dezvoltarea bolii apare adesea din cauza unui stil de viață necorespunzător, a consumului de alcool și alimente „nedorite” în cantități mari.

Dieta pentru pancreatită ajută pacienții să reducă durerea în timpul unei exacerbări a bolii și să adauge o etapă de remisie. În pancreatita acută și cronică, nutriția este diferită, dar are încă unele asemănări. Să vorbim despre ele.

Reguli nutriționale generale pentru pancreatită

Principala cerință a dietei este creșterea cantității de proteine ​​consumate și reducerea grăsimilor și carbohidraților din dieta principală (dacă este posibil, acestea ar trebui eliminate complet). Mai ales ar trebui să renunțați la consumul de zahăr granulat, deoarece este format din 99% carbohidrați.

Mesele grase bogate în fibre grosiere ar trebui să dispară complet din viața pacienților cu pancreatită. La urma urmei, ei exercită o încărcătură puternică asupra pancreasului, în urma căreia organul începe să producă o cantitate foarte mare de enzime digestive, care este periculoasă în această boală și poate duce la complicații grave.

Medicii recomandă ca toți pacienții cu pancreatită să ia complexe de vitamine care vor contribui la umplerea deficitului de vitamine și minerale din organism, deseori rezultat din nutriția limitată.

ce poți mânca cu pancreatită

Mesele trebuie programate în același timp.

Mănâncă de 5-6 ori în porții mici pe zi, pentru a evita stresul excesiv asupra pancreasului și supraalimentarea.

Dieta pentru pancreatita acută

De regulă, pancreatita acută se manifestă ca o durere bruscă ascuțită în groapa stomacului. Durerile sunt insuportabile și, prin urmare, obligă o persoană să apeleze o ambulanță de urgență. Dieta pentru pancreatita acută înainte de sosirea medicului este „zero”. În niciun caz nu trebuie să mâncați alimente. Nici „ușor”, nici „greu”.

Înainte de sosirea medicului, este permis să luați apă minerală necarbonatată, dar nu mai mult de 3 pahare. Și este permis să le beți numai dacă procesul de urinare are loc în mod normal.

Tratamentul pancreatitei acute are loc numai în spital. În primele două zile, pacientului i se prescrie postul. Abia acum este permis să beți bulion de măceș împreună cu apă minerală. Cantitatea totală de lichid consumată nu trebuie să depășească 5 pahare pe zi.

În a treia zi de tratament, pacientului i se permite să mănânce alimente proaspete, cu conținut scăzut de calorii, care nu conține substanțe care provoacă iritarea pancreasului și sporesc secreția produsă.

După ce principalele simptome au dispărut, dieta pentru pancreatita pancreatică continuă timp de una până la două luni. În această perioadă, ar trebui să abandonați complet:

  • alimente prăjite și grase;
  • briose și produse de patiserie;
  • murături și alimente afumate;
  • murături și conserve;
  • picant și dulce;
  • ceapă și usturoi;
  • băuturi alcoolice;
  • carne și pește gras;
  • cârnați.

Toate produsele alimentare trebuie tratate termic. Ar trebui să fie fierte în apă sau aburite. Nu folosiți ulei, sare și condimente în timpul gătitului.

ce să nu mănânci cu pancreatită

Pacientului i se permite să mănânce alimente numai într-o formă caldă și rasă. Înainte de culcare, se recomandă utilizarea produselor lactate fermentate laxative - chefir, lapte fermentat la cuptor.

Durata dietei 6-12 luni. Și modul în care o persoană va adera la aceasta depinde sănătatea sa în viitor. În caz de neglijare a tuturor recomandărilor nutriționale, boala poate lua o formă cronică și atunci pacientul va trebui tratat pe tot parcursul vieții.

Dieta pentru pancreatita cronică în remisie

Dieta pancreatită cronică este ușor diferită de dieta de mai sus. În acest caz, dieta pacientului se extinde semnificativ, dar numai în faza de remisie. În perioada de exacerbare, dieta are o natură complet diferită, dar mai multe despre aceasta mai târziu.

În pancreatita cronică, este permis consumul de proteine, care ar trebui să depășească practic aportul zilnic al unei persoane, precum și utilizarea carbohidraților (zahăr, miere, produse de patiserie, produse de patiserie etc. )

Alimentele care irită pancreasul (condimente fierbinți, cantități mari de sare, alcool etc. ) sunt limitarea.

Nutriția pacientului ar trebui să fie, de asemenea, fracțională. Numărul meselor este de 4 până la 6 ori. Mâncarea servită trebuie să fie caldă. Nu trebuie să măcinați mâncarea înainte de a o lua.

Carnea și produsele din pește nu trebuie să conțină multă grăsime, altfel poate provoca degenerare hepatică, ceea ce se întâmplă destul de des în pancreatita cronică. Brânza de vaci conține multe substanțe utile și, prin urmare, trebuie să fie pur și simplu prezentă în dieta pacientului. Cu toate acestea, puteți mânca doar brânză de vaci de casă, dar nu foarte grasă. Se interzice consumul de brânză de vaci.

Dacă o persoană nu poate refuza pâinea, atunci este recomandat să mănânce fie produse de patiserie de ieri, fie biscuiți (numai din pâine gri sau neagră) în timpul meselor. De asemenea, puteți mânca produse de patiserie și produse de patiserie, dar în cantități limitate (nu mai mult de o porție pe zi).

În caz de pancreatită, nu este recomandabil să beți lapte în forma sa pură, deoarece este slab digerat. Poate fi adăugat la ceaiuri sau transformat în cereale și supe. Chiar dacă pacientul tolerează bine laptele, acesta nu trebuie băut în cantități mari. Doza maximă este de 200 ml.

produse lactate fermentate pentru pancreatită

Produsele lactate fermentate sunt foarte utile pentru persoanele cu pancreatită cronică. Chiar și brânza, care în alte etape ale bolii se află pe lista alimentelor interzise, ​​poate fi consumată în remisie, dar nu în cantități mari și cu condiția să vă simțiți bine. Brânza nu trebuie să fie foarte sărată sau grasă.

Ouăle nu pot fi consumate întregi. Numai albușul de ou poate fi prezent în dieta pacientului. Poate fi folosit pentru a frige omletele sau pentru a le adăuga în supe.

Dieta pacientului nu trebuie să conțină multe grăsimi (nu mai mult de 70 g pe zi). Mai mult, cele mai multe dintre ele ar trebui să fie formate din grăsimi vegetale. Sunt mai bine digerate și nu împovără pancreasul.

Dieta pentru pancreatita cronică în timpul exacerbării

Dieta pentru pancreatita pancreatică în timpul unei exacerbări este aceeași ca și pentru o formă acută a bolii. Pacientului i se prescrie postul și, în cazul apariției dinamicii pozitive, i se permite să mănânce alimente proaspete și cu conținut scăzut de grăsimi în cantități mici.

Dacă nu există o deteriorare a stării de sănătate, meniul pacientului este extins treptat. După 2-3 luni, persoana poate mânca în același mod ca în faza de remisie.

Nu uitați, aceasta este doar o dietă dură pentru pancreatită. O listă completă a produselor permise și interzise trebuie verificată la medicul dumneavoastră. Numai el va putea să facă dieta corectă, ținând cont de starea dumneavoastră de sănătate.